Δευτέρα 12 Ιουλίου 2010

ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΠΡΟΛΟΓΙΚΟ, ΑΝΑΛΟΓΙΚΟ… ΛΟΓΙΚΟ (της επιστημονικής επιτροπής), ΤΟ «ΔΙΑΛΟΓΙΚΟ» (η δήθεν διαβούλευση) ΚΑΙ ΤΟ «ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ» (θεοί και δαίμονες, βασιλικότεροι του βασιλέως, της τρόικας) ΠΑΡΑΛΟΓΙΚΟ ΤΟΥ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ, ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕΤΕΚΛΟΓΙΚΟ ρεύμα, που θα «διασύρει» τους υπαίτιους….
(του Ανδρέα Τσολακόπουλου).
Ο Καλλικράτης γίνεται Λαοκράτης, όταν η κοινωνία εμπαίζεται, με τις εμμονές μερικών, χωρίς λογικές επεξηγήσεις.
Επανερχόμαστε και επιμένουμε στο χωροταξικό του Καλλικράτη, που μερικοί θεωρούν στιγμιαίο και συγχωρητέο ατόπημα.
Ο λαός, όμως, δεν ξεχνά τα διαρκή εγκλήματα, που θα τον ταλαιπωρούν καθημερινά και μάλιστα όταν σύρονται στη ζυγή, σαν πρόβατα επί σφαγή..
Και η κοροϊδία συνεχίζεται, όταν ισχυρίζονται οι «ειδικοί», επί παντός επιστητού, παράγοντες, ότι η ουσία δεν περιέχεται στην έδρα του Δήμου, η οποία μπορεί να αλλάξει μελλοντικά.
Παρόλο που μπορεί ν’ αλλάξει, ωστόσο, όμως, ασχολούνται μόνο με αυτήν, μηχανορραφούν υπογείως, καθοδηγούν τα μπλόκα στους δρόμους, για ν΄ αλλάξουν βίαια την έδρα (πονάει κεφάλι, κόβει κεφάλι) κι όλα αυτά, χωρίς να σκεφτούν, τουλάχιστον ψύχραιμα, να βρουν πιο λογικές λύσεις.
Ας εξετάσουμε τις… αναλογίες, σύμφωνα με τα κριτήρια.
Πρώτη ανατροπή, η επιφανειακή.
Ο νομός Κοζάνης είναι ο ένατος, πανελλαδικά, νομός με τη μεγαλύτερη έκταση (3.457 τ. χιλ.).
Οι οκτώ νομοί που «προηγούνται» επιφανειακά, έχουν ήδη περισσότερους νέους Δήμους, ως λογική παραδοχή, έστω και αν η επιφάνειά τους είναι ελάχιστα μεγαλύτερη.
(Αιτωλοακαρνανία 7 Δήμοι, Αρκαδία 5, Δράμα 5, Έβρος 5, Εύβοια 8, Ιωάννινα 8, Λακωνία 5, Λάρισα 7).
Πολλοί άλλοι νομοί, όμως (συμπεριλαμβανομένων και των Διαμερισμάτων Αττικής), έχουν μικρότερη έκταση, αλλά, αριθμητικά, τους ίδιους ή περισσότερους νέους Δήμους!
Αργολίδα, Άρτα, Καβάλα, Λασίθι, Ξάνθη, Πέλλα, Ροδόπη, Τρίκαλα από 4, Αχαΐα, Δυτική Αττική, Ρέθυμνο, Χαλκιδική από 5, Βοιωτία, Καρδίτσα, Κορινθία, Μεσσηνία από 6, Ηλεία, Σέρρες, Φθιώτιδα, Χανιά από 7, Ηράκλειο, Μαγνησία από 8, Πειραιάς, Αν. Αττική από 13, Θεσσαλονίκη 14, Δωδεκάνησα 15, Κυκλάδες 29, Αττική 35.
Κανένας νομός, που έχει μεγαλύτερη έκταση από το νομό Κοζάνης, δεν έχει λιγότερους Δήμους από 5!
Δεύτερη ανατροπή, η πληθυσμιακή.
Ο νομός Κοζάνης είναι ο δέκατος έκτος, πανελλαδικά, νομός, με το μεγαλύτερο πληθυσμό (154.000 κάτοικοι).
Οι 15 νομοί που «προηγούνται» πληθυσμιακά, έχουν ήδη περισσότερους νέους Δήμους.
(Αιτωλοακαρνανία 7, Αττική 35, Πειραιάς 13, Αν. Αττική 13, Αχαΐα 5, Δωδεκάνησα 15, Εύβοια 8, Ηλεία 7, Ηράκλειο 8, Θεσσαλονίκη 14, Ιωάννινα 8, Λάρισα 7, Μαγνησία 8, Μεσσηνία 6, Σέρρες 7).
Πολλοί άλλοι νομοί, όμως, έχουν μικρότερο πληθυσμό, αλλά, αριθμητικά, τους ίδιους ή περισσότερους νέους Δήμους!
Αργολίδα, Άρτα, Καβάλα, Λασίθι, Ξάνθη, Πέλλα από 4, Αρκαδία, Δυτική Αττική, Δράμα, Έβρος, Λακωνία, Ρέθυμνο, Ροδόπη, Τρίκαλα, Χαλκιδική από 5, Βοιωτία, Καρδίτσα, Κόρινθος από 6, Φθιώτιδα 7, Κυκλάδες 19.
Κανένας νομός, που έχει μεγαλύτερο πληθυσμό από το νομό Κοζάνης, δεν έχει λιγότερους Δήμους από 5!
Τρίτη ανατροπή, αριθμητική-διαμερισματική.
Ο νομός Κοζάνης είναι δωδέκατος ως προς τον αριθμό των σημερινών τοπικών διαμερισμάτων (160, εκτός από τους οικισμούς, που είναι ακόμα περισσότεροι, αναλογικά).
Οι ένδεκα νομοί που «προηγούνται», έχουν ήδη, περισσότερους νέους Δήμους.
(Αιτωλοακαρνανία 7, Αρκαδία 5, Αχαΐα, 5, Εύβοια 8, Ηλεία 7, Ηράκλειο 8, Ιωάννινα 8, Λακωνία 5, Λάρισα 7, Μεσσηνία 6, Χανιά 7).
Πολλοί άλλοι νομοί, όμως, έχουν μικρότερο αριθμό σημερινών διαμερισμάτων, αλλά, αριθμητικά, τους ίδιους ή περισσότερους ενιαίους νέους Δήμους!
Αργολίδας, Άρτας, Καβάλας, Λασιθίου, Ξάνθης, Πέλλας, Ροδόπης, Τρικάλων από 4, Δυτικής Αττικής, Δράμας, Έβρου, Ρεθύμνης, Χαλκιδικής από 5, Βοιωτίας, Καρδίτσας, Κορινθίας από 6, Σερρών, Φθιώτιδας από 7, Μαγνησίας 8, Ανατολικής Αττικής, Πειραιά από 13, Θεσσαλονίκης 14, Δωδεκανήσου 15, Κυκλάδων 19, Αττικής 35.
Κανένας νομός, που έχει περισσότερα διαμερίσματα από το νομό Κοζάνης, δεν έχει λιγότερους Δήμους από 5!
Τέταρτη ανατροπή, αριθμητική-Δημοτική.
Ο νομός Κοζάνης έχει 19 πρώην Δήμους και κοινότητες.
Οι νομοί με τους περισσότερους πρώην Δήμους και κοινότητες, έχουν, ήδη, περισσότερους νέους Δήμους.
(Αιτωλοακαρνανία, Αρκαδία, Αττική, Αν. Αττική, Αχαΐα, Βοιωτία, Δωδεκάνησα, Εύβοια, Ηλεία, Ηράκλειο, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Καρδίτσα, Κυκλάδες, Λακωνία, Λάρισα, Μαγνησία, Μεσσηνία, Σέρρες, Τρίκαλα, Φθιώτιδα, Χανιά (Δηλαδή, αυτή η «αδικία» έχει παλαιότερες ρίζες…).
Πολλοί άλλοι νομοί, όμως, έχουν μικρότερο αριθμό σημερινών Δήμων, αλλά, αριθμητικά, τους ίδιους ή περισσότερους νέους ενιαίους Δήμους!
Αργολίδα, Άρτα, Καβάλα, Λασίθι, Ξάνθη, Πέλλα, Ροδόπη από 4, Δυτική Αττική, Δράμα, Έβρος, Ρέθυμνο, Χαλκιδική από 5, Κόρινθος 6, Πειραιάς 13.
Κανένας νομός, που έχει περισσότερους πρώην Δήμους από το νομό Κοζάνης, δεν έχει λιγότερους νέους Δήμους από 5!
Πέμπτη ανατροπή, απλή αναλογική..
Η αναλογία των σημερινών Δήμων, που καταργούνται προς τους νέους Δήμους, είναι 1.019:325=3,14 (σύμπτωση με την άλλη υπέρβαση του π).
Αναλογικά, επομένως, στο νομό Κοζάνης έπρεπε να δημιουργηθούν 19:3,14=6,…
Λίγο πιο πάνω από 6…. Δήμους (αντί των 4).
Σύμφωνα με το παραπάνω κριτήριο, οι νομοί που «ευνοήθηκαν», αναλογικά, είναι:
Φυσιολογικά τα νησιά Δωδεκάνησα, Κυκλάδες, Σάμος, επειδή έχουν άλλο κριτήριο, αλλά και οι νομοί όλοι της Αττικής, Πειραιά, Δράμας, Έβρου, Ηλείας, Θεσπρωτίας, Καβάλας, Κορίνθου, Ξάνθης, Πέλλας, Πρέβεζας, Ρεθύμνου, Ροδόπης.
Έκτη ανατροπή, «ορεινή).
Ορίστηκαν, εκτός γενικών κριτηρίων (και καλώς), 31 Δήμοι, ως ορεινοί, σε διάφορους νομούς και στο νομό Κοζάνης που είναι κατ΄ εξοχήν ορεινός δεν ορίστηκε κανένας Δήμος, ως ορεινός! (π.χ. Βελβεντός).
Δηλαδή, οι παρακάτω νομοί, στους οποίους ορίστηκαν ορεινοί Δήμοι, είναι πιο ορεινοί από το νομό Κοζάνης;
Αιτωλοακαρνανίας, Αργολίδας, Αρκαδίας 2, Άρτας 2, Βοιωτίας, Γρεβενών, Δράμας 2, Ευρυτανίας, Ηρακλείου, Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων 5!, Καρδίτσας 2, Καστοριάς, Κορινθίας, Λασιθίου, Μαγνησίας, Μεσσηνίας, Ρεθύμνης 3, Φλώρινας, Χανίων 2.
Έβδομη ανατροπή, η επιφάνεια στο αποτέλεσμα.
Τελικά, ο Δήμος Βοΐου, πλέον, ως προς τη έκταση, που επιτείνεται από την ορεινότητα και τις άλλες υποδομές που δεν υπάρχουν, «κατέχει» τη δέκατη έκτη θέση.
Οι «προηγούμενοι» 15 Δήμοι, πανελλαδικά, που έχουν μεν μεγαλύτερη επιφάνεια, αλλά δεν μπορούν, όμως, να διαιρεθούν είναι:
Λέσβου, Ρόδου, που ως νησιά θεωρούνται με το γενικό κριτήριο ως ενιαίος Δήμος.
Αμφιλοχίας, Καλαβρύτων, Παρανεστίου, Σουφλίου, έχουν μεγάλη έκταση, αλλά δεν μπορούν να διαιρεθούν σε δύο λόγω μικρού πληθυσμού (κάτω των 10.000 κατοίκων).
Ελασσόνας, Γρεβενών, που είναι στο κέντρο των Δήμων και που αποτελούνται από μικρά μετακινούμενα χωριά.
Σπάρτης, Λαγκαδά, Αλεξανδρούπολης, Δελφών, Κιλκίς, Σιντικής, που κυριαρχούν οι μεγάλες πόλεις.
Μένει και πάλι και άλλος Δήμος του νομού Κοζάνης (δύο υπερμεγέθεις νέοι Δήμοι, στον ίδιο νομό), ο δέκατος πέμπτος σε έκταση, πανελλαδικά, με έδρα την πόλη της Κοζάνης, που λόγω πληθυσμού, μπορούσε να διαιρεθεί κι αυτός (οπότε, νομότυπα δικαιώνεται και η Αιανή, σύμφωνα με την αριθμολογία!).
Και τέλος, ο Δήμος Βοΐου, μπορεί να διαιρεθεί σε δύο νέους Δήμους, με δύο, μάλιστα, νόμιμους τρόπους, σύμφωνα με τα ενιαία κριτήρια.
Είτε να διαιρεθεί σε δύο μέρη, που το καθένα θα έχει πάνω από 10.000 κατοίκους (μέσα στα κριτήρια), ή να θεωρηθεί η Σιάτιστα ως ορεινός Δήμος και να μείνει στην ησυχία της.
Η Σιάτιστα ορθώς διαμαρτυρήθηκε (όχι βέβαια με αυτόν τον τρόπο, που τελικά, όμως αποδείχτηκε αποτελεσματικός!), γιατί διαθέτει αρκούντως πολλά από τα κριτήρια.
Υπάρχουν μερικοί θερμοκέφαλοι που νομίζουν ότι κάνουν πόλεμο και ότι μάχονται να καταλάβουν εδάφη, για να φορτωθούν υποχρεώσεις στο κεφάλι τους και να ταλαιπωρούν τον κόσμο, αλλά και τους εαυτούς τους!
Τελικά, αν εξεταστούν τα θέματα πιο εξονυχιστικά, η περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, αναλογικά, έχει τους λιγότερους Δήμους.
Αλλά, αν εξεταστεί το θέμα ακόμα πιο «αναλογικά» προκύπτουν και άλλα τραγελαφικά.
Ένα παράδειγμα, η Δυτική Αττική, με μικρότερη έκταση, μικρότερο πληθυσμό, λιγότερα πρώην διαμερίσματα κλπ, από το νομό Κοζάνης, έχει 5 νέους Δήμους! Με ποιο αιτιολογικό;
Μερικοί ισχυρίζονται και ήταν υπέρμαχοι υπέρ 4 ισχυρών Δήμων στην Κοζάνη και για ένα ενιαίο Βόιο, αλλά αυτοί απαλλάσσονται λόγω επιπολαιότητας.
Πού είναι η τεκμηριωμένη μελέτη της Τ.Ε.Δ.Κ. για 4 Δήμους και η αντίστοιχη της Κ.Ε.Δ.Κ.Ε. για τους συγκεκριμένους;
Γενικά, αναλογικά, πανελλαδικά, ο νομός Κοζάνης «δικαιούται» λόγω της επιφάνειας 9 Δήμους (στους 325) και λόγω του πληθυσμού 5 Δήμους, οπότε, κατά «μέσο όρο» 7 Δήμους!, παραβλέποντας και την ορεινότητα κλπ.
Το αποτέλεσμα το βλέπουμε.
Στο νομό υπάρχουν οι δύο μεγαλύτεροι, σε έκταση, Δήμοι (Κοζάνης, Βοΐου), που παρόλο που πληθυσμιακά, μπορούν να διαιρεθούν, δε διαιρέθηκαν και έτσι προκύπτουν αυτά τα αποτελέσματα, που ….. στενοχωρούν τους Δημότες.
Αν μεταφέρεται κι εδώ η ισχύς εν τη ενώσει, τότε γιατί δε γίνεται ένας Δήμος σε κάθε νομό, να τελειώνουμε;
Έχουμε και τις υποδομές των Νομαρχιών, που καταργούνται, αλλά λειτούργησαν, θεσμικά, τόσες δεκαετίες!, που τώρα, εξαφανίζονται…
Και να υπάρχουν οι Δημοτικές ή οι τοπικές κοινότητες, με αναλογική κατανομή των πόρων κλπ.
Δε θα εξοικονομούσαμε, κύριε Υπουργέ, σύμφωνα με το σκεπτικό σας, περισσότερα χρήματα;
Και δε χρειάζονται και οι μετατάξεις των υπαλλήλων, ούτε ο παροπλισμός και η μετατροπή των κτιρίων των νομαρχιών κλπ. κλπ..
Και θάχουμε και τις Περιφέρειες και τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις…
Αντί να μεταβεί η πλειονότητα των κατοίκων στη Σιάτιστα (ανηφόρες κλπ και να διασχίσει όλη τη Γεράνεια, ώσπου να φτάσει στο κέντρο, π.χ. στη Μητρόπολη), μπορεί, νωρίτερα, να φτάσει στην Κοζάνη, στην Καστοριά, στα Γρεβενά, στο Άργος κλπ.!
Ο λαός του Βοΐου και μετά τα δύο μεγάλα και ειρηνικά συλλαλητήρια, που πραγματοποίησε, ακόμα περιμένει εξηγήσεις και ενημέρωση και από τη Δημοτική Αρχή, αλλά και από τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (αλλά και άλλους παράγοντες, π.χ. βουλευτές, που πρέπει να παραστούν, ή μάλλον να συμπαρασταθούν)…
Η ενημέρωση από την εφημερίδα του Δήμου δεν είναι αρκετή..
Ο κόσμος θέλει να εκτονωθεί..
Μην το αποσιωπάτε τεχνηέντως…
Ας δούμε το παράδειγμα του Βελβεντού…
Αλλά, να συνεννοηθούμε και με το Τσοτίλι που σιωπά επικίνδυνα και τον Πεντάλοφο, γιατί εκείνοι είναι που θα ταλαιπωρηθούν διπλά…
Και μαζί με τη Σιάτιστα και την Αιανή να βρούμε την καλύτερη λύση:
Επτά Δήμοι στο νομό και μετά βλέπουμε και κάνουμε.
Υπάρχει πολύς χρόνος για την αλλαγή…
Και πανελλαδικά, σε πρώτη φάση, γιατί να μη γίνουν 400 όλοι οι Δήμοι, για να ικανοποιηθεί και το δημόσιο αίσθημα;
Το ζήτημα είναι κυρίως ψυχολογικό και στη δύσκολη οικονομική συγκυρία.
Με αυτόν τον απότομο τρόπο θέλουμε να δείξουμε την πολιτική μας πυγμή;
Ξεχάσαμε και το κερασάκι στην τούρτα:
Μετά το πετσόκομμα, για να μην έχουμε τύψεις για την αδικία, πάρτε και μία ιστορική έδρα!!, όπως και άλλοι Δήμοι, σε άλλους νομούς (σύνολο 44).
Δωδεκανήσου, Έβρου, Εύβοιας, Ημαθίας, Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, Κιλκίς, Λασιθίου, Ξάνθης, Πέλλας, Πρέβεζας, Ρεθύμνης, Σάμου, Φλώρινας, Φωκίδας από μία, Αργολίδας, Άρτας, Ηλείας, Κοζάνης, Κυκλάδων, Λακωνίας, Λάρισας, Πιερίας, Χαλκιδικής, Χανίων από 2, Θεσσαλονίκη 3 και Ηρακλείου 6!.
Παραθέτω το χάρτη του νέου Δήμου Βοΐου, από το περιοδικό ΝΕΑΠΟΛΙΤΙΚΟ ΒΗΜΑ του Δήμου Νεάπολης, που εδώ, πράγματι ταιριάζει το κινέζικο: Όσο αξίζει μία σοφή εικόνα, δεν αξίζουν χίλιες λέξεις.
Όλοι, στρίψατε επί δεξιά, ώσπου να βρείτε ……..Σιάτιστα.
Ευχαριστώ για τη φιλοξενία…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΙΑΝΝΗ ΑΛΙΑΤΟΓΛΟΥ

Η φωτογραφία μου
ΝΕΑΠΟΛΗ, ΚΟΖΑΝΗΣ, Greece
ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΟΛΟΙ ΚΑΛΑ ..