Τρίτη 18 Μαΐου 2010

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ                                    
ΝΕΑΠΟΛΙΤΩΝ ΒΟΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ                                                      


ΠΡΟΣ: ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ Ν. ΚΟΖΑΝΗΣ
κκ
1. ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗ ΑΛ.
2. ΒΛΑΤΗ ΙΩΑΝ.
3. ΚΑΣΑΠΙΔΗ ΓΕΩΡΓ.
4. ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟ Π.
5. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ MIX.

Μας άφησε εμβρόντητους η ομαδική παράσταση των βουλευτών του νομού μας στον υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Ραγκούση με σκοπό την αλλαγή της προβλεπόμενης από το σχέδιο Καλλικράτης έδρας του νέου διευρυμένου δήμου Βοίου.
Μας προξένησε όχι μόνο κατάπληξη αλλά και αγανάκτηση, γιατί ακόμη και σήμερα οι βουλευτές μας δεν μπόρεσαν να μείνουν μακριά από τη λογική του πολιτικού κόστους και των παλαιοκομματικών αντιλήψεων, μια λογική που τόσα δεινά προκάλεσε στη χώρα τα τελευταία χρόνια.
Αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες και τεχνοκράτες και ο υπουργός με καινοτόμες αντιλήψεις και χωρίς τον φόβο του πολιτικού κόστους και την προσδοκία άντλησης ψήφων τόλμησαν να προτείνουν ως έδρα του νέου διευρυμένου δήμου Βοΐου τη Νεάπολη που συγκεντρώνει όλες τις προϋποθέσεις για να είναι ο νέος υπό δημιουργία δήμος λειτουργικός, βιώσιμος και αποτελεσματικός.
Ο δήμος Νεάπολης είναι το κέντρο της γεωγραφικής ενότητας των 4 συνενούμενων δήμων και η έδρα του, η Νεάπολη αποτελεί συγκοινωνιακό κομβικό σημείο και διαθέτει όλες τις διοικητικές υποδομές για την εξυπηρέτηση των πολιτών. Απεναντίας ο νέος διευρυμένος δήμος με έδρα την ορεινή, δυσπρόσιτη και απόκεντρη Σιάτιστα με στενούς δρόμους, έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα και χωρίς χώρους στάθμευσης, δεν μπορεί να είναι λειτουργικός.
Η Νεάπολη λόγω της εξέχουσας, δεσπόζουσας και στρατηγικής τοποθεσίας της υπήρξε από τους αρχαίους ακόμη χρόνους σπουδαίο οικιστικό κέντρο όλης της περιοχής. Πολύ κοντά στην Νεάπολη οι αρχαιολόγοι τοποθετούν την αναφερόμενη από τον Ηρόδοτο αρχαία πόλη Λεβαία που υπήρξε η πρώτη πρωτεύουσα του αρχαιομακεδονικού κράτους. Εξέχουσα επίσης θέση είχε η Νεάπολη και στους βυζαντινούς χρόνους. Οι κάτοικοι της αντιστάθηκαν στους Οθωμανούς κατακτητές και κατεσφάγησαν από αυτούς επί σουλτάνου Βαγιαζήτ, του επονομαζόμενου Κεραυνού. Οι Οθωμανοί κατακτητές εκτίμησαν την στρατηγική της θέση και την κατέστησαν έδρα Καζά (Υποδιοίκησης) και έδρα σώματος στρατού. Κατεστράφη ολοσχερώς κατά τον απελευθερωτικό πόλεμο του 1912 με τις διαδοχικές ανακαταλήψεις από τουρκικές και ελληνικές δυνάμεις. Μετά την απελευθέρωση της Νεάπολης, επειδή ο πληθυσμός της στη μεγάλη πλειοψηφία του ήταν μουσουλμανικός η έδρα της υποδιοίκησης μεταφέρθηκε στη Σιάτιστα. Παρέμειναν όμως όλες οι διοικητικές αρχές και ορίσθηκε έδρα του 32ου Συντάγματος Πεζικού και αργότερα έδρα πολλών άλλων στρατιωτικών μονάδων. Μετά το 1922 με προσφυγική αιμοδότηση αναγεννήθηκε από την τέφρα της και εξελίχθηκε σε μια σύγχρονη πόλη.
Με αυτά τα κριτήρια έγινε η επιλογή της έδρας του νέου Δήμου και όχι με πληθυσμιακά και ιστορικά κριτήρια. Άλλωστε το πρόσφατο σύνθημα του κυβερνώντος κόμματος και του πρωθυπουργού ήταν «πρώτα ο πολίτης» και προς υλοποίηση αυτής της διακήρυξης έγινε η επιλογή της έδρας του νέου δήμου. Πρόσφατα ο κ Ραγκούσης σε δηλώσεις του στη NET τόνισε για τον Καλλικράτη :
« Χρησιμοποιήσαμε κριτήρια ώστε να πάμε σε δήμους που να εξυπηρετούν τους πολίτες και να ασκούν τις αρμοδιότητες που τους δίνει το κράτος».
Αν νομίζετε, κκ Βουλευτές, ότι η Δημοτική μας Αρχή ή κάποιοι άλλοι παράγοντες συμμετείχαν σε συνωμοτικό σχέδιο υφαρπαγής της έδρας, πείτε το μας καθαρά. Αν όχι, θεωρείτε ότι έγινε τόσο χονδροειδές λάθος και σπεύστε με την ομαδική σας παράσταση στον υπουργό να το επανορθώσετε; Και γιατί, πριν πάτε άρον - άρον ομαδικά στον υπουργό, δεν επιδιώξατε, ως βουλευτές ολόκληρου του νομού, να έλθετε σε επαφή και με αρμόδιους παράγοντες της Νεάπολης για να ακούσετε τις απόψεις και της άλλης πλευράς; Γιατί δεν ζητήσατε τη γνώμη των Πενταλοφιτών, των Αυγερινιωτών και γενικότερα των Δυτικοβοϊωτών κατοίκων; Αυτούς δεν τους εκπροσωπείτε; Όμως, προτιμήσατε να ενεργήσετε με ασύγγνωστη μονομέρεια και αντί να θωρακίσετε την επαρχία μας και να επιδιώξετε να την καταστήσετε σύγχρονη με προοπτική και βιώσιμη ανάπτυξη, φροντίσατε να την ... .αναπαλαιώσετε.
Μην ξεχνάτε, κ βουλευτές, ότι όταν το 1834 έγινε η μεταφορά της πρωτεύουσας της χώρας από το Ναύπλιο στην Αθήνα η τελευταία ήταν ένα ασήμαντο χωριό με 3500 χιλ. κατοίκους και με μηδενική συνεισφορά στον αγώνα της εθνεγερσίας, αλλά έγινε με κριτήριο την εξυπηρέτηση των Ελλήνων πολιτών σύμφωνα με τα νέα διευρυμένα τότε σύνορα της χώρας. Αν αυτοί που πήραν την τολμηρή εκείνη απόφαση είχαν την ίδια νοοτροπία με τη δική σας, η πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους θα εξακολουθούσε και σήμερα ακόμη να είναι το Ναύπλιο ή, ποιος ξέρει, μπορεί και η ...Καλαμάτα.
Ξεχνάτε ότι όλες οι σύγχρονες πρωτεύουσες κρατών έγιναν με γνώμονα την εξυπηρέτηση των πολιτών τους και όχι με πληθυσμιακά ή ιστορικά κριτήρια, όπως η Καμπέρα για την Αυστραλία η Οττάβα για τον Καναδά, η Μπραζίλια για την Βραζιλία, η Βέρνη για την Ελβετία, για να αναφέρουμε ενδεικτικά ορισμένες από αυτές. Ακόμη και η Τουρκία, όταν απώλεσε τις ευρωπαϊκές της κτήσεις, μετέφερε την πρωτεύουσα της από την Κωνσταντινούπολη σε μια πολύ μικρότερη πληθυσμιακά, αλλά κεντρικότερη πόλη, την Άγκυρα.
Προφανώς, κκ βουλευτές, δεν σταθήκατε στο ύψος των περιστάσεων και υποταθήκατε στη λογική της ελαχιστοποίησης του πολιτικού κόστους και την εξασφάλιση της επανεκλογής σας. Δεν μπορούμε ακόμη να κατανοήσουμε πως οι τοπικοί μας βουλευτές βλέπουν μπροστά τους ψήφους και όχι ανθρώπους,. Δεν μπορέσατε ή δεν θελήσατε να κάνετε την υπέρβαση και να εκπέμψετε μήνυμα πολιτικής υπευθυνότητας. Αντί να οδηγείτε την κοινωνία μπροστά εξακολουθείτε να σύρεστε πίσω από παλαιοκομματικές και ψηφοθηρικές νοοτροπίες.
Κρίμα, γιατί, ενώ οι πολίτες του Βοΐου δικαιούνται ένα καλύτερο αύριο, οι βουλευτές του τόπου μας αποδείχθηκαν χωρίς όραμα..
Ο σύλλογος μας δηλώνει παρών στις νέες εξελίξεις και θα αγωνισθεί στο πλευρό όλων των υγιών δυνάμεων για την επικράτηση του δικαίου.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                   Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ                                                   ΘΕΔΩΡ. ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ


Υ.Γ. Δεν διακατεχόμαστε από στείρα τοπικιστική διάθεση και δεν αμφισβητούμε την προσφορά της ιστορικής Σιάτιστας στον τόπο και τη χώρα. Άλλωστε σε αναγνώριση αυτής της ιστορικότητας διατήρησε και το ξενικής προέλευσης όνομα της, αλλά ας μη υποβαθμισθεί και η συνεισφορά των Νεαπολιτών στους εθνικούς αγώνες και ειδικότερα στο Μακεδονικό Αγώνα. Όπως αναφέρεται στο Λεύκωμα της ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ του 1930 (σελ. 145): «Η Νεάπολις υπό το ψευδώνυμον «Λεύκη» και με εθνική επιτροπή εκ των Ν. Παπαβασιλείου πρωτοσυγγέλου, Ν. Ζαμκύνου δικηγόρου, Τρ. Θεοδώρου και Χρ. Κατσάνου, προσέφερε αρίστας υπηρεσίας, παρέχουσα δια των πρακτόρων της πολύτιμους υπηρεσίας και ειδήσεις εις τους αρχηγούς των Σωμάτων περί της κινήσεως του τουρκικού στρατού κυρίως». Και ο εκδότης της εφημερ. «ΒΟΡΕΙΟΣ ΕΛΛΑΣ» (φύλλο 9/17 Ιουνίου 1927) συμπληρώνει: "Γνωρίζομεν εκ μικρός ηλικίας τα όσα υπέστησαν οι μαρτυρικοί κάτοικοι της παλαιάς Λειψίστης των Μπέηδων καταδικασμένοι να ζώσι μεταξύ θηρίων, ακάματοι σκαπανείς και προαγωγοί της εθνικής ιδέας....»
Στη Νεάπολη συγκροτήθηκε το 1940 το 53° Σύνταγμα Πεζικού, στο οποίο οφείλεται η κατάληψη του θρυλικού Μοράβα και η απελευθέρωση της Κορυτσάς. Στις 9 Οκτωβρίου του 1943 η Νεάπολη θρήνησε 26 θύματα της ναζιστικής θηριωδίας και παραδόθηκε στις φλόγες σε ένα φρικώδες ολοκαύτωμα από τους Γερμανούς κατακτητές..
Κοινοποίηση:
1. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και
Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
2. ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ Πρόεδρος Βουλής των Ελλήνων
3. ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ ΧΑΡ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων
Δικαιωμάτων
4. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΝΑ ΥΠΟΥΡΓΟΣ Παιδείας, Δια βίου μάθησης και Θρησκευμάτων
5. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΣΙΣΑΝΙΟΥ ΚΑΙ ΣΙΑΤΙΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΙΑΝΝΗ ΑΛΙΑΤΟΓΛΟΥ

Η φωτογραφία μου
ΝΕΑΠΟΛΗ, ΚΟΖΑΝΗΣ, Greece
ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΟΛΟΙ ΚΑΛΑ ..